ÉS AKKOR JÖTTEK AZ ÚJ STÍLUSOK - 2.rész

És akkor jöttek az új stílusok - 2.rész
És akkor jöttek az új stílusok 2.részMegjegyzés: A cikkben szereplő összes zenei stílusról, előadóról és zeneszámról készült bővebb ismertető. Keresd a menüben, vagy a címkékben!

A kilencvenes évek első felében – mintegy a diszkó utódaként – egyre inkább teret hódított a dance. Ez is diszkó volt, csak modernebb hangszerelésben, másképp és újabb együttesek részvételével. Akkoriban nevezték dancefloornak, euro house-nak, vagy eurodance-nak is, a lényeg az, hogy ami diszkózene volt, de nem sorolható sem a techno, sem a trance, vagy akár a house ágához, azt csak egyszerűen dance-nek hívtuk.


A 90-es évek első felében és közepén hódított az eurodance
            
1992-ben az egyik legnagyobb durranás volt a Snap! Rhythm is a dancer c. száma. A másik, amit nem lehet elfelejteni, az Dr. Alban  dala az It’s my life. Egész évben ezeket nyomták a diszkókban. Az ezt követő években sorra jöttek a dance slágergyárosok, úgymint 2 Brothers on The 4th Floor, Culture Beat, DJ Bobo, Masterboy, Fun Factory, Corona, La Bouche hogy csak néhányat említsek.
Úgy 94 táján kezdett belopózni egy újabb stílus, amit én először „gépénekhang techno”-nak neveztem, mivel gépszerű hang énekelt a számok alatt. Először Mark’Oh, majd Marusha, Charly Lownoise & Mental Theo érkezett és a számok egyre gyorsabbak lettek. Ezeket a magas bpm számú zenéket happy hardcore-nak hívták. Csúcspontját 1995 környékén érte el, 96’-ban még rengeteget gyártottak, majd – bár nem szűnt meg - szép lassan kikopott.
Szerettem a hard technót, ami nagyon ritka volt, aztán 90-es évek közepe felé egy osztrák adón, péntek esténként különös zenékre lettem figyelmes, ami kőkemény gépzene volt. Ez sokkal keményebb volt a technónál, a számok időnként az őrületbe mentek hangzásukkal, és a csattogással.vOlyan volt, mint egy álom. Ez volt a hardcore, ami azóta is létezik, de akkoriban élte fénykorát.
1996-ban még javában ment a happy hardcore, de talán ez az év volt az, amelyben - főként Robert Miles munkássága eredményeként - népszerűvé vált dream trance, amely lágyabb és fülbemászó volt az általános trance-hoz képest és előszeretettel használt olyan hangszereket mint a zongora.

Elsősorban Robert Miles által lett ismert a dream trance

Még ugyanezen évben lassanként kezdett népszerűsödni a house. Ez utóbbi a nyolcvanas évek vége óta jelen volt, több változáson ment át és többféle irányzata alakult ki.Míg az évtized első felében a dance-house volt számottevő, olykor techno-house, később egyre többen alkottak a trance és house műfajában egyaránt, így számaikban keveredtek a stílusjegyek.Szóval 1997-től már a house vált
meghatározóvá és sokak véleménye szerint ez a zene monotonizálását jelentette. A Faithless, a Red 5, a Brooklyn Bounce és Nalin & Kane a house korszak jeles képviselői voltak.Akkoriban létezett a dream house, ilyen címmel cd-k is jelentek meg, de mára ezt nem tartják külön stílusként számon, vagy a dream trance-t nevezik annak, ami persze ég és föld. A dream house a deep vagy progressive house, a trance és ambient hangzásvilág keveredése volt, sokszor megspékelve tengerparti jelenetekkel a klipekben. Jó példa rá a Nalin & Kane – Beachball, vagy ChicaneOffshore, de ATBThe summer–je is ide sorolható. Az ilyen klipeket és hangzást máig imádom.

90-es évek második fele: house és dream house
         
Az ezredfordulóra inkább a trance kezdett ismét előtérbe kerülni, a techno és a hardcore visszavonult. A kétezres évek elején a diszkókban már az eurotrance és a hard trance nyomult.
Úgy 2003 és 2004 tájékán egyre jobban divatba jött a Benassi-k, Royal Gigolos, Globay Deejays által játszott ún. pumping tech-house zene. Elsősorban régi, bevált diszkónótákat öltöztettek új köntösbe.
Az elektronikus tánczenékben az első komolyabb váltás az electro-house elterjedése volt 2006-ban. Ez a stílus nyomokban már jelen volt az előző években, de ez volt az az év, amikor világszerte ismert és kedvelt lett, ezáltal meghatározta a kétezres évek második felének diszkózenei hangulatát. A kilencvenes évek magas bpm számú, egyre gyorsabb tánczenéihez képest az electro house jóval visszafogottabb tempójú, sajátos hangzásra és táncmozdulatokra épülő muzsika.
Később David Guetta vagy Robbie Rivera által dance és latin hangzáselemek ötvöződtek az electro -val, így további területeket hódított meg. Eme stílus mellett a kétezres évek végére a minimal is újra életre kelt. A másik stílus ami kissé átalakulva újra előtérbe került és egyre többen kezdték el gyártani, az a progressive house.Ez a stílus már a 90-es évek óta létezett, azóta továbbalakult, egyes esetekben csak alig egy árnyalat különbözteti meg a progressive trance-től, amely szintén felfutott a '00-ás évek végétől.


Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!


Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.