Diszkózene – A fénykor, 70-es évek disco slágerei

Diszkózene A fénykor

Diszkózene – A fénykor, 70-es évek disco slágerei

Diszkózene A fénykor  

70-es évek disco slágerei

 

Diszkózene alapja, kialakulása, disco zene jellemzői 


A diszkózene alapja, kialakulása a 70-es évekre vezethető vissza. A diszkó, vagy disco szó manapság arra a bizonyos helyre, vagy tevékenységre utal, de valaha a legfelkapottabb stílus volt, tulajdonképpen a mai modern tánczenék elődje-alapja. Amikor kialakult a diszkózene (1970-es évek), még többféle zenei stílus ötvöződött benne, azonban jellemzője volt a 4/4-es dobritmus és a precízen kidolgozott vokálok. 
Eredete az USA-ra és Kanadára vezethető vissza. Emlékeztek a régi disco zenék és előadók közül a Boney M.-re, vagy Donna Summer-ra? Akkoriban az a diszkózene, amit ők képviseltek, nagyon modernnek számított, inkább a fiatalság zenéjének, de hol vagyunk ettől ma már... A 70-es évek disco zenéi már a 90-es évektől igazi klasszikusoknak számítottak.




Disco korszak - 70-es évek disco slágerei, az elsők


A 70-es évek elején jelentek meg először olyan felvételek, amelyekre többé-kevésbé már jellemzőek a későbbi diszkózene sajátosságai. A disco zene által kerültek előtérbe a akkoriban a DJ-k és a zeneszámok remixelése. 
 
 

Diszkózene első slágerek, előadók – Carl Douglas és Tina Charles

 
A diszkó korszak elején, 1974-ben jelent meg Carl DouglasKung-fu fighting –ja, amely a slágerlisták élére került az USA-ban és Angliában egyaránt. Ezt a dalt az ismert tévésorozat ihlette, és maguk az alkotók - Douglas a szöveg, Biddu a producer a zene szerzője - sem számítottak ekkora sikerre. Ezt a dalt azóta sokszor feldolgozták - gondolj csak a Perplexer féle 1996 -os verzióra, az eurodance későbbi korszakából - s szívesen rögzítettem ezeket. 
1976-ban Tina CharlesI Love to Love c. lemezéből több mint 26 milliót adtak el a világon, s ezzel a 70-es évek disco slágerei közül az egyik legkelendőbb volt. Tina szintén a zeneszerző-producer Biddu -val működött együtt, s egy 1975-ös kislemez után a második munkája volt ez, mely egyben a sztárok közé emelte. Az I Love to Love kislemez már 1976 márciusában a brit lista elejére toppant és három hétig ott is maradt. Írországban is eljutott a csúcsra, és szerte a világon a legjobbak között szerepelt. Sajnos Tina anyasága egy évvel később megszakította a karrierjét, s többé nem sikerül felkapaszkodnia a régi magasságokba.




 
 

70-es évek legsikeresebb disco együttesei – a Boney M. 

 
A disco korszak Európában is belendült. Még ugyanebben az évben négy nyugat-indiai énekes-táncosból álló csapat robbant be a köztudatba, a nyugatnémet producer Frank Farian által. Ők voltak a Boney M. és Daddy Cool c. zeneszámuk hamarosan felkerült a német slágerlista élére. A következő években az együttes Európa egyik legsikeresebb diszkózenei együttesévé vált, bár zeneszámaik jó része feldolgozás volt. 
Az 1978 -as Rivers of Babylon 17 héten át vezette a lemezlistát Németországban, és 50 év legsikeresebb lemezei közül a 21. helyezett a világon. Ebben az évben volt a Boney M. a csúcson, a régi diszkó zenék legkeresettebb lemezeit megalkotva. Nekem a régi disco zenék közül az 1979-es Gotta Go Home tetszett igazán, mely a Eurochart -on első volt. A 70-es évek második felében és végén voltak a csúcson, s annak ellenére, hogy a 80-as évekre a sikereik valamelyest kopni kezdtek, még jó ideig a slágerlisták rendszeres szereplői voltak.
 
 

Régi disco zenék – a 70-es évek slágerei

 

Meg kell hogy említsem itt az ABBA-t is, amely elsősorban pop együttes, így a popzenei történelmet bemutató cikkben szerepelnek. Azonban a diszkózene terén is megpendültek, és egyes zeneszámaik ütöttek akkoriban, s disco slágerré is váltak. A svéd csapat diszkósabb dalai közül a Money Money Money számos első helyezést ért el 1976-ban. A Summer Night City 1978 -ban világszerte számos lemezlistán jól szerepelt. 
A 70-es évek disco slágerei közül tőlük az 1979-es Gimme, Gimme, Gimme alakított parádésat. Itt nem egységes változat jelent meg mindenhol, ennek ellenére a Eurochart -on, Finnországban és Japánban is első volt, s egy sor helyen ezüst és bronzérmes a lemezlistákon. Számos feldolgozása van, 1992-ben Alan Barry az eurobeat stílusában keverte újra. Az ABBA dalait az 1990-es években az Abbacadabra nevű csapat dolgozta újra a kor hangzásának megfelelően.

 

Diszkózene - A fénykor, a Bee-gees és a Szombat esti láz 

 
Ki ne emlékezne arra a filmre, amely John Travolta legnagyobb kezdeti sikere volt a Grease filmslágerei mellett. Ez a Szombat esti láz 1978-ból. Ennek a filmnek a zenéje a diszkó korszak csúcsán az egekbe emelte a Bee gees nevű formáció dalait. 
Hozzá kell tenni, hogy a Saturday night fever c. lemez már 1977-ben megjelent és a Stayin alive, a Night fever, az Emotion és a többi szerzemény sorban, vagy egymás mellett hódította meg az amerikai és kanadai zenei listákat. 
A Stayin Alive az USA mellett Mexikóban, Kanadában, Hollandiában, Ausztráliában és Új-Zélandon is Top 1 -es helyezett lett. Így valódi világsláger, méltán a 70-es évek slágereinek egyik legjobbja. A Night Fever az USA és Kanada mellett a spanyoloknál volt első, és szintén a legnagyobb örökzöldek közé írta be magát a régi disco zenék közül.




Diszkó zene – 70-es évek előadók és slágerek


A diszkó zene 70-es évekbeli királynője volt az amerikai Donna Summer, aki Európából kiindulva hódította meg az USA-t is. Az ő igazi nagy korszaka a 70-es évek második felére esett. Számos slágere volt, talán a hi nrg stílusába tartozó, 1978-as, I Feel Love érte el a legnagyobb eredményeket.

Érdekes, hogy míg Amerikában a régi disco zenék hangzására befolyással volt a soul, addig Európában sokkal poposabbra vették a figurát. Az eurodiszkó egyik legjelentősebb képviselője volt a két táncosnőből álló spanyol duó, a Baccara. 1977-es Yes sir, I can boogie c. lemezük az NSZK-ban és Angliában is a listák élére került, ami addig női duónak egyszer sem sikerült.

 

Francia disco előadók – A Belle Epoque és az Ottawan slágere 

 
A franciák is kivették a részüket a diszkógyárból. A Belle Epoque nevű trió nagy slágere lett a Black is Black. Ez egy feldolgozás volt, amely 1977-ben és egy évvel később is, igen jó helyezéseket ért el  lemezlistákon. Különösen Európában szerepelt jól, de az USA -ban és Új-Zélandon is befutott, Ausztráliában pedig meg sem állt az első helyig. A 70-es évek disco slágerei közé később már csak elvétve jutottak a zenéik. A Belle Epoque együttesnek volt még egy-két jó eredményt elért dala, majd csökkent irántuk az érdeklődés.
A Didier Marouani által alapított Space pedig jellegzetes űrbéli elektronikus hangzásával a diszkókat is meghódította. Némelyik zenéjük instrumentális jellege miatt a klasszikus elektronikus zenék közé is sorolható. 
A harmadik francia együttes amit nem hagyhatok ki, az Ottawan. Ők 1979-1980 körül több diszkó slágert is készítettek. Az Ottawan slágere, a D.i.s.c.o. című dal máig emlékezetes európai sláger lett, amely a hollandoknál és a norvégoknál is eljutott a lemezlista csúcsára., You’re O.k. már nem ért el akkora eredményeket, mégis siker volt, s a rádióadók kedvelt zeneszáma. 1980-ból a Hands Up lett még az Ottawan slágere, de a Crazy Music is igen emlékezetes diszkó zene. Bár az eredeti, 70-es évekbeli diszkó korszak végén tűntek fel, mégis sikerült befutniuk.






Régi disco zenék - Német diszkó együttesek a 70-es évekből


Nagyjából ugyanezen időben (1979-től) bukkantak fel Németországban a Dschinghis Khan, és az Arabesque nevezetű együttesek, amelyek disco zenéikkel a Távol-Keleten is nagy népszerűségre tettek szert.  A Dschinghis Khan az Eurovíziós Dalfesztivál által toppant be a köztudatba 1979-ben, és az azonos nevű daluk Japánban is gyorsan népszerű lett. Az 1980-as Moskau pedig Ausztráliában 6 hétig vezette a slágerlistát.
Az Arabesque a Hello Mr. Monkey című dallal vált ismertté 1977-ben. Számos daluk volt, melyek közül az 1980-ban született Marigot Bay ért el maradandóbb sikereket Németországban és Ausztriában.

Ez volt az úgynevezett „klasszikus disco korszak”, amely Amerikában 1979-re lecsengett, azonban Európában tovább folytatta útját. A 80-as évektől a diszkózene egy kissé átalakult, de erről majd a legközelebbi, a diszkótémával foglalkozó cikkben ejtek szót.
 


70-es évek disco zene lista (válogatás 1974 - 1980)


ABBA    Honey Honey    1974
CARL DOUGLAS    Kung-fu Fighting    1974
THE RUBETTES    Sugar Baby Love    1974
HOT BLOOD    Soul Dracula    1975
TEACH IN    Russian Melody    1975
ABBA    Money, Money, Money    1976
BEE GEES    You Should be Dancing    1976
CERRONE    Black is Black    1976
GIORGIO (MORODER)    I Wanna Funk with You Tonight    1976
RICK DEES & HIS CAST OF IDIOTS    Disco Duck    1976
SILVER CONVENTION    Get up and Boogie    1976
TINA CHARLES    I Love to Love    1976
BACCARA    Gimme More    1977
BACCARA    Koochie-koo    1977
BACCARA    Sorry I'm a Lady    1977
BACCARA    Yes sir i can boogie    1977
BEE GEES    More Than a Woman    1977
BEE GEES    Stayin' Alive    1977
BELLE EPOQUE    Bamalama    1977
BELLE EPOQUE    Black is Black    1977
BONEY M.    Ma Baker    1977
CHERRY LAINE    A Night in Chicago    1977
D.D. SOUND    Gimme Some More    1977
DEE D. JACKSON    Automatic Lover    1977
GIORGIO MORODER    Faster Than the Speed of Love     1977
GIORGIO MORODER    I'm Left, You're Right, She's Gone    1977
HOT RS    House of the Rising Sun    1977
KONGAS    Africanism    1977
MICHAEL ZAGER BAND    Let's All Chant    1977
SPACE     Carry On, Turn Me On    1977
SPACE     Tango in Space    1977
ABBA    Summer Night City    1978
AMANDA LEAR    Follow Me    1978
ANITA WARD    Ring my Bell    1978
BACCARA    Darling    1978
BACCARA    Parlez-vous Francais?    1978
BLONDIE    Heart of Glass    1978
BONEY M.    Nightflight to Venus    1978
CHERRY LAINE    Catch the Cat    1978
CLAUDJA BARRY    (Boogie woogie) Dancin' Shoes    1978
D.D. SOUND    Back Street Baby    1978
DROIDS    Shanti Dance (Part 1.)    1978
DROIDS    Shanti Dance (Part 2.)    1978
GANYMED    It Takes Me Higher    1978
GANYMED    Movin' All the Stars    1978
GANYMED    Robot Love    1978
GILLA     Rasputin    1978
GLORIA GAYNOR    I Will Survive    1978
HOT RS    In-a-gadda-da-vida    1978
HOT RS    Temptation    1978
JUDY CHEEKS    Mellow Lovin'    1978
LA BIONDA    One For You, One For Me    1978
LA BIONDA    Sandstorm    1978
SNOOPY    No Time For a Tango    1978
SPACE     My Love is Music    1978
SPACE     Save Your Love For Me    1978
THE THREE DEGREES    Givin Up', Givin' In    1978
THE THREE DEGREES    The Runner    1978
ABBA    Angel Eyes    1979
ABBA    Gimme, Gimme, Gimme    1979
ABBA    Voulez-vous    1979
BEE GEES    Tragedy    1979
BONEY M.    Gotta Go Home    1979
BLONDIE    Dreaming    1979
BUGGLES    Living in the Plastic Age    1979
CHERRY LAINE    Mamy Blue    1979
CHERRY LAINE    Sea Are Folk    1979
CHERRY LAINE    Speed Freak Sam    1979
DEE D. JACKSON    Fireball    1979
DSCHINGHIS KHAN    Dschinghis Khan    1979
DSCHINGHIS KHAN    Moskau    1979
GANYMED    Dancing in a Disco    1979
GIORGIO MORODER    I Wanna Rock You    1979
GOOMBAY DANCE BAND    Sun of Jamaica    1979
LA BIONDA    Deserts of Mars    1979
LASER    His Name is Charlie    1979
LIPPS INC.    Funkytown    1979
LIPPS INC.    Rock It    1979
LUV'    Casanova    1979
OTTAWAN    D.I.S.C.O. (French version)    1979
PUPO    Gelato al cioccolato    1979
SISTER SLEDGE    Lost in Music    1979
TANTRA    Hills of Katmandu    1979
TELEX        Moscow Diskow        1979
THE BUGGLES    Elstree    1979
THE IMMORTALS    The Ultimate Warlord    1979
THE IMMORTALS    Warlord (Part II)    1979
THE THREE DEGREES    Jump the Gun    1979
ABBA    Me and I    1980
ARABESQUE    Midnight Dancer    1980
BISQUIT    Roller Boogie     1980
BISQUIT    Roller Boogie (instrumental)    1980
BLONDIE    Call Me (extended)    1980
BONEY M.    Felicidad    1980
DEE D. JACKSON    S.o.s. (Love to the rescue)    1980
EMPIRE    Bavarian Affair    1980
EMPIRE    Time Machine    1980
EMPIRE    Zombie    1980
GOOMBAY DANCE BAND    Eldorado    1980
KANO    Ahija    1980
LIO    Amoreux solitaires    1980
OTTAWAN    Comme aux U.S.A.    1980
OTTAWAN    D.I.S.C.O.    1980
OTTAWAN    You're OK    1980



Ha tetszett, nyomj egy lájkot, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!




A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!






3 megjegyzés:

  1. Ennyi marhaságot összehordani! A disco Angliából ered, köze mnincs se az amikhoz, se a kanadaiakhoz. Amúgy a Boney M.-nek melyikhez lenne köze? Ha valamit nem tudsz, akkor kérdezz, mielőtt baromságokat hordanál össze!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!

      Bár tökéletes egyezés nincsen, a legtöbb forrás abban megegyezik, hogy a discozene eredete Amerikába vezethető vissza. Ha nem értesz egyet a cikkel, lehetőségedben áll saját cikket írni, amelyben leírhatod saját ismereteidet.

      Törlés
    2. Névtelen vagy illetlen!!!
      Feketék az USA-ban kezdték ..........Gondolom te még nem voltál az élők sorában ez időtájt.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.
ca-pub-3250028034952783